Na co zwrócić uwagę przy zakupie lad chłodniczych?
- Szczegóły
Zachowanie świeżości wielu produktów żywnościowych wymaga utrzymania ciągłości łańcucha chłodniczego i przechowywania ich w warunkach chłodniczych także w punktach sprzedaży. Pozwala to nie tylko na zabezpieczenie oferowanych wyrobów przed zepsuciem się wskutek rozwoju mikroorganizmów, ale także gwarantuje atrakcyjny wygląd. W placówkach handlowych często uzupełnieniem dla chłodni służących do magazynowania większej ilości produktów wykorzystuje się również lady chłodnicze. We Wrocławiu w ich doborze, zakupie i serwisowaniu pomaga firma SCK Chłodnictwo i Klimatyzacja. Przekonajmy się, jakie są najważniejsze parametry urządzeń tego rodzaju i sprawdźmy, co się w nich zwykle umieszcza.
Jakie są podstawowe parametry lad chłodniczych?
Lady chłodnicze należy dobierać, zwracając uwagę na kilka podstawowych parametrów. Do najważniejszych należy zakres obsługiwanych temperatur, pokazujący, do jakiego poziomu da się schłodzić przechowywany towar. Znaczenie ma oferowana pojemność przestrzeni magazynowej, przesądzająca o tym jak wiele produktów da się umieścić w ladzie. Liczy się powierzchnia ekspozycji, pokazująca jak dobrze będą widoczne przechowywane wyroby. Wśród istotnych szczegółów znajdzie się też zapotrzebowanie na moc, poziom zużycia energii, a także rozmiary zewnętrzne urządzenia.
Gdzie będą potrzebne lady chłodnicze?
Lady chłodnicze są wykorzystywane w sklepach, które oferują produkty wymagające przechowywania w znacznie obniżonej temperaturze. Ich stosowanie jest konieczne przy sprzedaży mięsa, wędlin, ryb oraz owoców morza i różnych wyrobów garmażeryjnych. Są również nieodzowne przy oferowaniu nabiału. Będą ponadto potrzebne w cukierniach i lodziarniach, a także w placówkach gastronomicznych, gdzie przechowuje się w nich sałatki lub dania przeznaczone do podgrzania.