Gdzie w gastronomii sprawdzą się lady chłodnicze?
- Szczegóły
Wszystkie placówki gastronomiczne muszą być odpowiednio wyposażone, by móc zapewnić pełne bezpieczeństwo sanitarno-epidemiologiczne i uniknąć sytuacji, w których dojdzie do rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych, a tym samym zatrucia osób korzystających z ich oferty. W tym celu korzysta się z rozmaitych rozwiązań, zarówno jeżeli chodzi o miejsca do przygotowywania, jak i przechowywania gotowego jedzenia oraz niezbędnych półproduktów. W wielu przypadkach są to także lady chłodnicze. We Wrocławiu można je znaleźć w ofercie firmy SCK Chłodnictwo i klimatyzacja, która zajmuje się ich sprzedażą, montażem i późniejszym serwisowaniem. Przekonajmy się, czym są lady chłodnicze i sprawdźmy, gdzie znajdują zastosowanie, jeżeli chodzi o gastronomię.
Dlaczego używanie lad chłodniczych jest ważne?
Wszystkie świeże produkty żywnościowe oraz przygotowane z nich potrawy muszą być przechowywane tak, by zachowały swoje walory smakowe, właściwą konsystencję, przyjemny aromat oraz odpowiednio atrakcyjny wygląd. Równie ważne okaże się powstrzymanie znajdujących się w nich drobnoustrojów chorobotwórczych, a więc przede wszystkim bakterii oraz grzybów od nadmiernego rozwoju, który sprawi, że staną się one zagrożeniem dla zdrowia konsumentów. Sposobem, by to osiągnąć, jest znaczne obniżenie temperatury. W tym celu korzysta się z różnych mebli chłodniczych dostosowanych do specyfiki konkretnych wyrobów. Jedną z opcji jest użycie lad chłodniczych, a więc gablot, w których przechowywane są poszczególne potrawy i dodatki serwowane na zimno lub przeznaczone do podgrzania.
Gdzie w gastronomii używa się lad chłodniczych?
Lady chłodnicze w gastronomii są najczęściej wykorzystywane do przechowywania sałatek oraz dodatków do potraw, a także wyrobów cukierniczych od lodów po ciasta i desery. Zdarza się, że umieszcza się w nich też wyroby sprzedawane na zimno np. kanapki oraz takie, które są następnie poddawane obróbce termicznej. Często z taką sytuacją mamy do czynienia w przypadku barów i bistr.